Hypotheektoezegging

Dat is vooraf financiële duidelijkheid en de toezegging voor een hypotheek. Hiermee krijgen startende huizenkopers inzicht in wat ze kunnen lenen en een comfortabel gevoel dankzij de toezegging voor een hypotheek van Nationale-Nederlanden. Met dit certificaat op zak kunnen starters met een zeker gevoel een bod doen op een woning en versterken ze hun uitgangspositie. De financiering is immers binnen handbereik.

https://www.cushycms.com/temporary_uploads/216706/Nationale Nederlanden starters.pdf

Het dilemma.
 
Elke maand vraag Elsevier Juist een aantal experts naar een lastig probleem met geld. 
Drie kenners buigen zich over de vraag hoe het beste pensioen het beste is af te stemmen op de toekomstplannen.

https://www.cushycms.com/temporary_uploads/216706/artikel Juist.pdfNieuws.

De Nederlandse markt voor onafhankelijk vermogensbeheer gaat zware tijden tegemoet: voor een groot aantal partijen dreigt faillissement of een overname. Hun verdienmodel komt onder zware druk als ze volgend jaar geen provisie-inkomsten meer mogen aannemen van beleggingsfondsen (de distributievergoeding).Samen met dit kickbackverbod sneuvelt echter straks nóg een belangrijke, minder bekende inkomstenbron: de retourprovisie. „Een vermogensbeheerder die beide ontvangt kan tot wel tweederde van zijn inkomsten verliezen. Dat kan voor zo’n bedrijf de genadeklap zijn”, aldus Victor Zwart van vermogensbeheerder Wealtheon.

Vooral de rijkere particulieren zijn klant bij een onafhankelijke vermogensbeheerder. Omdat ze de dienstverlening van banken te onpersoonlijk vinden of ontevreden zijn rendementen.

Trend groeit

Die trend is groeiende, zo menen marktkenners. Inmiddels zijn er in Nederland circa 170 van deze ongebonden vermogensbeheerders, die samen zo’n €12 à €13 miljard beheren. Het gaat om oude, eerbiedwaardige partijen – type massief houten deur, koperbeslag en een marmeren vestibule – maar ook nieuwkomers die hun diensten via internet aanbieden en alles daartussen.

 De eerste barsten in de marmeren vloeren werden geslagen door de administratieve lasten van de verscherpte regelgeving. Maar de echte pijn moet volgens Zwart nog komen als de provisies op de schop gaan. Bedrijven die het hoofd alleen boven water houden dankzij die provisies en niet rond kunnen komen van een redelijke jaarlijkse beheervergoeding die klanten direct voor het vermogensbeheer betalen, zullen daarvan het slachtoffer worden.
 
Provisieverbod.

Ruim 2/3 van de Nederlandse huishoudens is bekend met het provisieverbod. Van de huishoudens die sinds begin dit jaar advies hebben ingewonnen over een product waarvoor het provisieverbod geldt, ligt dat percentage zelfs op 86 procent. Dat blijkt uit de meest recente meting door GfK in opdracht van het Verbond.

Om de gevolgen van het provisieverbod te monitoren, laat het Verbond sinds eind december maandelijks de beleving van en kennis over het provisieverbod meten door GfK. Intussen zijn vier metingen uitgevoerd, die duidelijk laten zien dat steeds meer mensen bekend zijn met het provisieverbod. Zo was eind 2012 ‘slechts’ 53 procent van de consumenten op de hoogte van de invoering van het provisieverbod; in januari was dat 58 procent, en zowel bij de derde (februari) als vierde meting (maart) bedroeg het percentage 66 procent.
Uit de laatste meting blijkt bovendien dat zeven op de tien huishoudens neutraal tot positief tegenover de veranderingen staan. Slechts één op de tien is uitgesproken negatief en de overige huishoudens hebben geen mening. “Wie positief is, is dat vooral omdat hij precies weet waarvoor hij betaalt”, vertelt Verbondsdirecteur Leo De Boer, “en dat zien we als een belangrijk winstpunt. Een vijfde van de huishoudens was zich er vóór de invoering van het provisieverbod namelijk niet van bewust dat financieel advies geld kost. Het is goed dat die perceptie nu verandert, zodat de consument zelf kritisch naar de prijs-kwaliteitverhouding van een advies kan kijken.”
Een opmerkelijke uitslag. Recent bleek namelijk uit onderzoek van Verzekeringen.com onder 654 respondenten dat 78 procent van de Nederlanders nog niet bekend is met het provisieverbod.

Twitter

    Tweets kunnen niet worden geladen
    Klik hier om ze online te bekijken